Пока без коментариев

Охтирська ікона Пречистої Діви Богородиці

Учора до нас прийшла свята ікона.
Сама Пречиста відвідала нас. Важко писати про цю зустріч. Важко тому, що ця ікона прийшла до нашого храму з зруйнованої війною Охтирки.
Охтирська Богоматір.
Я дивлюсь на Пречисту, на її скорботний лик й прислухаюся до розривів бомб та снарядів на нашій святій землі. Я дивлюсь й не можу збагнути, як сталося так, що зараз на моїй землі йде війна.
Кожного дня зіткаючись із пригніченими горем біженцями, спілкуючись з ними на вулицях міста, силуючись хоча б голосом дати знати їм про те, що я співчуваю їм у той час, коли вони повільно розповідають на зустрічах в службі підтримки біженців про те, як вони оставили свої домівки та втекли від смерті, моє серце переповняється болю так, що я не можу, фізично не можу перекладати для них з солов’їної на норвезьку. І тоді я починаю молитися до Тої, Хто Сама пережила на Своєму досвіді страшну долю – смерть Сина. Пророцтво Симеона: «Симеон же благословив їх і сказав до Його Матері Марії: “Ось Цей поставлений для падіння й підняття багатьох в Ізраїлі; Він буде знаком протиріччя, та й Тобі Самій меч прошиє душу, щоб відкрились думки багатьох сердець.” Наче відповідаючи на це горісне пророцтво, Церква під часу Великого Посту співає: «Як Всенепорочна побачила Тебе, добровільно прибитого до хреста, плачучи, кликала: Дитино моя, де поділась світла Твоя краса, що нею прикрасив Ти людське єство?»

Хрест в душі Пречистої, Хрест і на іконі: «Ганебну смерть і розп’яття витерпів Ти добровільно, а Мати Твоя, бачивши це, страждала. Тому, за Її благаннями, Щедрий, задля Твого милосердя, змилуйся і спаси світ, єдиний предобрий Чоловіколюбче Господи, що взяв на Себе гріхи світу».
Сьогодні Христос знову прибитий до хреста у божевіллі війни, й Його Пречиста Мати ламаючи руки просить у Свого Сина змилуватися над Україною.
Сьогодні й ми, стоячи перед чесною Її іконою Охтирською, а разом з тим й перед Хрестом Її Сина, просимо й благаємо з усім світом: «Преблагословенна і многомилостива Володарко світу! Се ми грішні, на святу ікону Твою дивлячись і на неї Тебе в скорботі і співчутті розп’ятому за Нас Христу Спасителю бачачи, старанно молимо Тебе, звісну про нас до Сина Твого Молитвеницю: не залиш нас в день випробування і скорботи, але у спокусі і напастях, що на нас приходять, захисти нас всечесним Покровом Твоїм від ворогів видимих і невидимих і дай нам силу, для того, щоб досконалу і благу волю Творця і Владики творити. Бачиш бо, милостива Заступниця наша, як ми гріхам усіляким підвладні: не тільки бо волею грішимо, але й неволею в усілякі гріхи впадаємо. Заради цього до Тебе, державної упорядниці порятунку християнського вдаємося і розчулено прохаємо: розум наш пізнанням Божественної істини просвіти, серце наше теплотою християнської любові і спасенних бажань зігрій, волю ж нашу в нелицемірному заповідей Господніх виконанні утверди. Так, Володарко премилостива, приникни з висоти небесної до зітхань і молитов нас грішних, зціли хвороби недужих, втихомир серця озлоблених, дай терпіння стражденним, всели страх Божий кривду роблячим, зміцни гнаних за правду, сироти і вдови захисти, подай розраду засмученим, випроси прощення тим, що каються, демонську ж бурю пристрастей у грішних душах утиш і в серцях, що шанують Тебе, Христову лагідність і любов вкорени й духом милосердя й співчуття утверди, відпавших ж від віри єретиків і відступників до пізнання істини направ і вуста нечестивих, що хулять Святу Церкву і віру православну паплюжачих, загороди. Тим, що відійшли від житія цього батькам і братам, матерям і сестрам нашим, о, Мати Божа, прощення гріхів і початку блаженства вічного випроси. Коли ж і нашого кінця час надійде, тоді, о, Володарко, прийми душу нашу і в сонмі праведних її упокой, де сонми Анголів і святих угодників немовчно славословлять державу і милість Отця і Сина і Святого Духа і Твоє Матернє про нас заступництво і Покров, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.»

З іконою трапилось ще одне чудо, маленьке, але яке Господь послав мені особисто. Як виявилось, ця ікона святкується 15 липня. Як раз на день моєї священицької хіротонії.
Пресвята Богородице, заради ікони Твоєї Охтирської, що з війни до нас прибула, захисти наше військо, допоможи нашому народу й усім нам, Тебе, Пречиста, благаємо.

Про святу ікону можна прочитати тут: Okhtyrska_chudotvorna_ikona.pdf

Оставить комментарий

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.